top of page

Tom van Beers werkt zich terug na blessure ....

Tom van Beers

- uit Hilvarenbeek
- 16 jaar
- RJO Willem II/RKC B1
- voetbal
- skiën
- tennis

Veel RJO spelers startten na de zomerstop in 2012 weer fit aan de eerste trainingen van een mooi nieuw seizoen. Ook voor B1 speler Tom van Beers startte het rooskleurig, totdat het op die ene trainingsdag in augustus gruwelijk fout ging en Tom zijn carrière in één keer zag instorten.



​“Nu ik hier zo aan tafel zit te praten is het wel fijn om te weten dat ik waarschijnlijk eind augustus mezelf weer helemaal kan gaan inzetten voor het nieuwe seizoen 2013-2014. Het is dan alweer een jaar geleden dat mij datgene overkwam waar iedere speler bang voor is. Een flinke blessure oplopen bevordert niet echt je motivatie en je goodwill om door te gaan. Het gesprek met mijn buddy en de mensen van de RJO waren de laatste strohalm die ik nog kon pakken en die heb ik met beide handen vastgepakt om te gaan bereiken waar ik nu inmiddels gekomen ben….”



Op 25 augustus 2012 gaat, de dan 15-jarige, Tom van Beers naar de training van zijn B1 team. De warming up verloopt lekker en de trainer gaat na verloop van tijd over naar training in partijvorm. Ook dat gaat goed totdat  Tom in het spel ineens een schouderduw krijgt van een teamgenoot wanneer hij de bal weg wil tikken. Tom raakt uit balans en wil zich snel corrigeren om verder te gaan in het spel, maar dan slaat het noodlot toe en ziet Tom zijn carrière aan diggelen vallen.
“Een schouderduw kan je altijd verwachten natuurlijk, iedereen wil de bal hebben. Alleen nadat ik die duw kreeg wilde ik corrigeren met mijn rechtse been en daar ging het echt helemaal fout. Op één of andere manier verdraaide ik mijn knie en kwam op de grond te liggen. Ik schreeuwde het uit van de pijn en wist al gelijk dat dit helemaal fout zat”, zegt Tom aan de gesprekstafel.

 

Tom werd met een ambulance het trainingsveld afgereden en overgebracht naar het ziekenhuis waar ze moeilijk een diagnose vast konden stellen omdat zijn knie binnen twee uur tijd erg dik was geworden van het vocht dat zich ophoopte. Toch werden er testen uitgevoerd om de voorste kruisband te controleren maar dat leverde niet veel op. De artsen hielden het daarom in eerste instantie op de binnenband bij de knie en Tom moest 6 weken rustig aan doen.
“Ik ben een paar dagen later naar het SMC gegaan en ben daar keihard gaan werken om binnen 6 weken weer optimaal aan de gang te gaan en me weer toe te voegen aan de spelersgroep. Na 5 weken was ik dan ook zo ver dat ik weer naar buiten mocht en op het veld mocht lopen en voorzichtig met de groep mocht meetrainen. Echter ging het daar weer fout en zakte ik gewoon door me knie heen. Wel raar om te zeggen dat ik toen minder pijn had dan de eerste keer, maar ook nu wist ik weer dat het helemaal fout was.”



Aangekomen in het ziekenhuis werd een tweede MRI scan uitgevoerd op de knie van Tom en daar werd al snel duidelijk dat toch de voorste kruisband helemaal afgescheurd was en dat een operatie noodzakelijk was voor hem.
“Het ziekenhuis heeft de eerste keer in mijn ogen geen fouten gemaakt, mijn knie zat immers vol vocht dus een diagnose is dan moeilijk vast te stellen”, zegt hij vastberaden. “Ik schrok wel van hetgeen dat mijn vader zei. Hij werkt in het ziekenhuis en vertelde me dat bij het afscheuren van de voorste kruisband een revalidatietijd staat van ongeveer 9 maanden. Ik kan je zeggen dat dat niet echt motiverend werkt en dat het je goodwill erg aantast op dat moment.”

 

Op 23 november werd Tom geopereerd aan zijn knie. Het betrof een flinke operatie waarbij 2 pezen uit de hamstring gebruikt zijn als vervanger voor de voorste kruisband.
“Ik was blij dat de dag eindelijk aangebroken was en ik had geen last van zenuwen. Hoe eerder hoe liever. Ik zag wel een beetje op tegen de revalidatie maar eerst maar eens de operatie afwachten, dacht ik. Na de operatie, die goed gegaan was, moest ik nog een nacht blijven ter observatie. Mijn been hing in een soort slede die constant mijn knie in beweging hield. Alleen diezelfde avond en nacht had ik zoveel pijn dat ze me morfine toedienden om toch enigszins wat te kunnen slapen. De volgende ochtend moest ik gelijk beginnen met oefeningen. Ik moest mijn bed al uit en met twee krukken ging ik, samen met de fysio, naar de trap om zo trap op en trap af te lopen om mijn knie in beweging te houden. Daarna mocht ik weer gaan liggen en legde ze mijn been weer in die slede. Pas als mijn knie, met behulp van die slede, 90 graden kon buigen mocht ik naar huis”.

 

Gelukkig voor Tom mocht hij een dag na de operatie het ziekenhuis al verlaten en startte zijn revalidatieplan. Dat plan was van te voren helemaal in elkaar gezet door Pleun Halman, medisch coördinator tussen de RJO en het SMC. Samen met Tom heeft hij voor de operatie het plan al vele malen besproken.
“Hij was mijn ‘buddy’ zeg maar, als ik ergens mee zat, als ik iets moest weten of als ik ergens over wilde praten, dan kon ik bij hem terecht. Hij heeft me al die tijd begeleid en achter me gestaan om door te zetten met datgene waar ik mee bezig was, te weten, mijn revalidatie. Samen met hem en de fysiotherapeut van het SMC werkte ik aan mijn weg terug naar het trainingsveld, naar de groep waar ik altijd mee op het veld stond te trainen, mijn eigen team”.

Bij het SMC was Tom in goede handen van Dabwiso Leermakers, zijn fysiotherapeut. Hij is gespecialiseerd in voorste kruisbanden en zou er voor zorgen dat Tom weer helemaal de oude zou worden.
“De eerste 3 tot 6 weken moest ik alleen maar fietsen. Dat deed ik zowel thuis als op het SMC. In die tijd moest ik ook maar met 1 kruk lopen en veel strek- en buigoefeningen doen om zo weer wat kracht terug te krijgen in de spieren en pezen rondom de knie. Dat was eerst allemaal twee keer per week en bouwde zich op naar drie keer per week en inmiddels, vanaf carnaval, naar vier keer per week”.

 

Tom deed erg zijn best tijdens zijn oefeningen en hield het al die maanden vol. Hij deed zijn oefeningen ruim 750 meter verwijderd van het traincomplex. Een schreeuw van blijdschap volgde dan ook toen hij op het SMC te horen kreeg dat hij op donderdag 4 april naar buiten mocht om loopoefeningen te gaan doen op het veld in de buurt van zijn maatjes van de B1.
“Dat maakte mij zo gelukkig. Ik ging alle wedstrijden mee kijken of het nou thuis of uit was. Maar dat is toch anders, je wilt gewoon weer samen trainen. Samen plezier maken op het veld. Ik heb al die tijd binnen aan mijn revalidatie moeten werken en als ik terugliep van het SMC naar het traincomplex dan durfde ik gewoon niet naar het veld te kijken waar mijn team aan het trainen was. Het doet zo zeer als je iets graag wilt maar dat je gewoon nog niet mag. Mijn eerste looptraining op het veld in de buurt van mijn team was een geweldige ervaring. Hier had ik al die tijd naar toe gewerkt, keihard geknokt om weer op dat veld te mogen staan. Ik mocht alleen lopen maar dat boeide me niet, dat ik er weer stond en dat ik mijn maatjes om me heen had was meer dan genoeg”.

 

Toch was Tom wel een beetje gespannen die eerste looptraining op het veld.
“Het was net of ik daar rondliep met een steentje in mijn schoen. Je doet heel voorzichtig omdat je bang bent dat je het teveel belast. Ik moest het echt rustig aan doen en kon niet als een dolle daar op het veld dingen gaan doen. Dat zou mijn revalidatie niet ten goede komen. Ik schopte her en der wel zachtjes tegen een bal aan die ik tegen kwam maar elke keer weer besefte ik me dat ik voorzichtig aan moest doen”.



Tom legt uit dat we nu 5 maanden en 2 weken verder zijn na de betreffende operatie en dat de zomerstop dit jaar voor hem aan zijn neus voorbij gaat.

“Ik ga gewoon door met revalideren natuurlijk! Op dit moment doen we oefeningen met de jump box. Dat is een kist waar ik op moet springen en dan ook weer er van af moet springen. Die kist gaat om de zoveel tijd omhoog met een paar centimeter. Ik zit nu op 35 centimeter dus dat is al aardig wat. Daarmee moet mijn explosieve kracht terug komen. Nee ik houd nu vol, ik wil eind augustus weer zo goed als terug zijn op het veld”.

Over 2 weken is het 6 maanden na de operatie en is de voorste kruisband in de knie aan de ‘omgeving ‘ gewend geraakt. Dan is het, in vaktermen, medisch verantwoord om de knie weer vol te gaan belasten.
“Uiteraard ga ik het wel rustig opbouwen”, zegt Tom. “Na de zomerstop bij de eerste trainingen zal ik wel aanwezig zijn maar ga nog geen training in partijvorm meemaken. Dat mag dan pas na een week of 3 weer. Maar ik moet mijn conditie en mijn niveau ook weer gaan opbouwen, door het vele trainen heb ik heel wat spieren versterkt en die zijn dus zwaarder geworden. Dus conditioneel zal ik me ook moeten gaan bewijzen door middel van duurlopen en zo. Maar volgend jaar ben ik eerstejaars A speler en krijg dan nog niet zoveel speeltijd. Dus na verloop van tijd ga ik mezelf gewoon bewijzen als ik er wel een keer in mag staan tijdens een wedstrijd.”

 

Uiteraard is een blessure niet niks en moet je werken aan je comeback. Een gesprek net voor de winterstop heeft Tom daar heel erg bij geholpen.
“Samen met mijn ouders ben ik bij Remco Oversier en Francois Gesthuizen op gesprek geweest. Daar kreeg ik te horen dat ze volledig achter me stonden en dat ze me nog een kans wilde geven om mezelf komend seizoen te bewijzen. Het feit dat ik al goed bezig was met revalideren heeft daar zeker een rol in meegespeeld. Toen ik te horen kreeg dat ik komend seizoen mee zou mogen naar de A1 was dat voor mij nog meer reden om te knokken en te zorgen dat ik weer op tijd fit zou zijn voor dat nieuwe seizoen”.

 

Tom is niet alleen fysiek sterker geworden maar ook mentaal want voor al zijn medespelers bij de RJO wilde hij nog wel iets kwijt.
“Ik heb geleerd om trots te zijn op het feit dat ik bij deze opleiding mag meelopen en mezelf mag bewijzen. Iedereen moet ook blij zijn dat ze bij de opleiding mogen spelen, want voor jou zijn er 100 anderen die hier wel willen voetballen. Besef dus dat je het nu al ver geschopt hebt. Geniet van elke training en elke wedstrijd, besef dat je speelt met jongens om je heen die even ver zijn als jou. En bovenal, geniet van elke minuut speeltijd die je hebt. Het kan zo met je gebeurd zijn als je een blessure oploopt. En mocht dat toch gebeuren….. knok jezelf terug naar het hoogste niveau want het is het waard !”

© 2014 by NVH       All rights reserved

bottom of page